Danzig
Door: Dennis Brouwers
Blijf op de hoogte en volg Dennis
16 Oktober 2008 | Polen, Gdansk
Shit, hele bericht is gewist, stom ding ! :(. Was al een tijdje aan het kijken om eventjes weg te gaan. Zondag kwam daar versnellin in toen ik tijdens het douchen na de 'clean sheet' van Heytse 3 van Will vernam dat hij maandagochtend per auto om 06.00 naar vriendin Gosia ging in Krakow. Halfoverkop besloten om mee te gaan. Was natuurlijk een beetje erg last minute. Maar collegiale collega PRoumen neemt wat honeurs van mij waar, dus dat is het probleem niet. Aangereden via de leuke namen route, Wankum en Nuthetal. Rond Magdeburg 14km file. De tomtom heeft moeite met de door ons gekozen omweg en suurt ons letterlijk wat rondjes rondom de kerk, 4x rechtsaf ! Gelijk na de grens zijn 68,7 km erg slecht wegdek. Daarna komen de stoomwalsen ons op nieuwe afvalt tegemoet, en is Polen ook kwa wegdek bijna samen met West-Europa. We komen na 15 uur en 1200km bij Gosia aan. Ze woont in een jaren 70 aandoende studentenwijk, net buiten de stad. Ze schotelt ons lekkere traditionele witte krottensoep (borsj) voor, die we wel verdiend hadden ! Daarna word ik naar een hostel tegenover het station gebacht. Om 06.00 zit ik in de trein naar Warschau. Inchecken kan pas vanaf 15.00, dus ik maak een stevige wandeltocht via de Universiteit, langs de Wisla rivier naar Old Town. Het oude marktplein is werkelijk schitterend, omgeven door kleurrijke herenhuizen, repetteerd midden op het plein een gemengd koor. De klanken zijn schitterend in deze plein acoustiek. Een keteltje goulash heb ik dan wel verdiend ! Het Royal Palace is indrukwekkend, maar kan niet tippen aan Versailles of zo. Uitzicht vanaf etage 30 op Kultur Palace is erg indrukwekkend. Tsjuu wat is deze PC traag zeg. Zelfs op een dinsdagavond is Warschau erg levendig en krijg je nauwelijks een tafeltje in de Pizza Hut. Als enigste land in Europa hebben ze hier mijn favoriete Meat Lover's Pizza op het menu staan; een "small" wordt dan ook opgesmikkeld. Als ik langs een pinautomaat loop en wat al te opzichtig naar het achterste van een leuke Poolse kijk, maken 2 dronken tegemoetlopende Polen daarover een opmerking. Ik zeg "English please!". Hij zegt " Nice ass!!". Ik zeg:"Thank you!". "No, no, not you, the cash machine girl!". Raar genoeg is vanavond een derby, Legia Warschau tegen Polonnia Warschau, ondanks de interland van morgen. http://legia.com.pl/pl/index.php?view=8&idg=1244 . Legia wint afgetekend met 4-0 in het Polish Army Stadium. Erg leuk ! Een speler heet "Zwanski", en het sportjournaal heet hier "Sport Wieczor" :). 's Morgens sta ik om 06.55 op perron 2. Helaas is de trein volgeboekt ! Tsjuu nae ! Mag echter wel in 1ste klasse mee, wel duur, maar ja, weegt niet op tegen de andere opties die ik had. Mijn Gdansk Hostel ligt tegenover een nieuw te bouwen optrekje van de ouders van Paris H. en het is derhalve weer luidruchtig door de bouwvakkers. Half Gdansk, vroeger Danzig, staat in de steigers. Het oude centrum is ook hier erg gaaf ! Langs de wegen in Polen wordt overal wilde paddestoelen verkocht, een soepje daarvan is dus een must en lekker als lunch. Rond de grote St. Mary's Church is een filmset opgebouwd, ookleuk om even te koekeloeren. Naar de top van de kerk geklommen over 408 treden en genoten van het uitzicht. De weg omlaag was een hel, overal spierpijn ! Om 15.00 ben ik doodmoe en geniet in van een verdiende siesta. 's Avonds wil ik in 1 van de 2 Ierse pubs voetbal gaan kijken. Helaas zit er niemand. In www.rooster.pl is het echter bomvol, en zijn alle tafels gereserveerd. Zucht. Na wat zielig doen mag ik bij een 2 persoons tafeltje gaan zitten, wat door 1 persoon was gereserveerd. De ander komt niet opdagen. Een halve liter kost op deze Kalverstraat 2 euro. De ambiance is erg tof. Ik geniet en baal met hen mee. De 0-1 voorsprong is verdiend, helaas wint de thuisploeg nog op miraculeuze wijze door wazige doelpunten in de 86ste en 87de minuut. De deceptie is groot. Ik lig oppe tijd in bed, en geniet de hele nacht van de onder mij liggende snurkende Rus, die gelukkig vroeg vertrekt. Tijdens het karige maar dankbare ontbijt belt Ziep of ik mee ga golfen :). Vandaag doe ik niet veel meer. Treinkaartje kopen voor morgen, om 07.25 in 8 uurtjes naar Krakow. De treinen vanaf Gdansk schijnen soms gevaarlijk te zijn. Dieven zorgen dan voor slaapgas in de coupe's om diefstal makkelijk te maken, dus evebn opletten Denniske. Tot op heden zijn de Polen opvallend behulpzaam moet ik bekennen. Tis Gosia's voorlopig (als het goed is) laatste weekend hier en ze is zondag jarig, dus tijd voor een feestje of 2. Heb ik ook wel verdiend vind ik !:). Gosia komt volgende week met ons mee naar NL. Ze heeft 1 jaar betaald verlof. Dat is een rare regeling voor lereren hier. Je kunt dat aanvragen om je stembanden te kunnen sparen ? Allicht maakt ze daar gretig gebruik van. Wanneer we aanrijden weten we nog niet. Misschien stoppen we op de terugweg nog in Wroclaw en/of Weimar. En nu snel naar de toileta ! Gr. Dennis