Japan - Reisverslag uit Tokio, Japan van Dennis Brouwers - WaarBenJij.nu Japan - Reisverslag uit Tokio, Japan van Dennis Brouwers - WaarBenJij.nu

Japan

Door: Dennis

Blijf op de hoogte en volg Dennis

26 April 2024 | Japan, Tokio

japan

DB

Dennis Brouwers

Aan:

Dennis Brouwers

Vr 26-4-2024 17:10

JAPAN...........kunnen we afvinken van de bucketlist. Van te voren hadden we wat twijfels of de drukte ons wel zou bevallen. Maar dat viel ons allemaal reuze mee. In Tokio eerst de trouwe hond Hachi (van die film met Richard Gere) bezocht int museum. Zo'n 100 jaar geleden ging hij met baasje naar ut werk, baasje ging met trein, als hij terugkwam zat Hachi te wachten. Nadat baasje dood ging, heeft Hachi dit nog 7 jaar dagelijks volgehouden. Hij is een nationaal symbool van trouw. Ook zijn monument bij Shibuya wordt dagelijks nog drukbezocht. Shibuya crossing is het drukste voetgangerskruispunt ter wereld, leuk om er doorheen te lopen. Kabuchiko, Golden Gai, Memory Lane, allemaal steegjes met vele hele kleine restaurantjes en kroegjes. Wel heel toeristisch. Een punkrock festivalletje in een kelder 300 meter van ons hotel, met 6 leuke Japanse bandjes en 2 Belgische; Priceduifkes en Equal Idiots.......erg leuk en gezellig om mee te maken. Een samurai burger bij MacD op weg naar huis. Ook 1 helft (compromis [e-1f642]) naar ut voetbal geweest, FC Tokio - Kashima Antlers, gezellig tussen een 30.000 uitbundige Japanners. Daarna een wagyu A5 beef tasting gedaan. Op oude Tsukiji vismarkt kijk je je ogen uit, ook daar vanalles ge-taste. In alle steden zijn ellelange overdekte winkelstraten, met ontelbare restaurantjes, maar ook zoiets als puppiewinkels. We hebben voor deze periode gekozen vanwege de bloei van de kersenbloesembomen. In de vele grote botanische parken zijn deze te bewonderen. In de luxe kogeltreinen eten de Japanners allemaal hun bento box op. Dat is een doosje met rijst of noodles en groente met vis of vlees. Richting Kioto passeren we de iconische goed zichtbare Mount Fuji vulkaan. De vroegere keizerlijke hoofdstad is de trekpleister van Japan, vele tempels, shrines, nationale parken, vismarkt, bamboobos, prachtig allemaal, en vele straatjes met leuke restaurantjes. Overal zijn shabu shabu (fondue in bouillon), okonomaki (dikke gevulde pannenkoek op bakplaat), sashimi (rauwe vis of beef), sushi, udon (dik) of ramen (dun) noodlesoep restaurantjes. Je kunt overal voor een euro of 5 tot 10 goed eten. Alleen is natuurlijk sashimi/sushi en wagyu/Kobe beef duur. Er zijn ook veel Highball cafe's (whiskey sour). Veel 711 supermarktjes met heerlijke gefrituurde groene curry broodjes en een ATM. Het voelde overal zeer prettig om rond te wandelen. De Japanners zijn zeer correct, competent, behulpzaam en dankbaar. Overal staan ze in rijen, bij metro's en treinen, bij elke wagon een rijtje. Wachten netjes bij stoplichten van zebrapaden. Geen autogetoeter. Er zijn NERGENS vuilnisbakken. Je mag niet lopend roken, blikjes drinken, broodje op de hand. Dus je hebt ook niks om weg te gooien [e-1f642]. Alles is zuiver en hygiënisch. Japanners dragen buiten ALLEMAAL lange mouwen. Als je een Jap met korte mouwen ziet, is het een Chinees [e-1f642]. De WC's zijn overal zuiver en hebben allemaal knopjes voor deksel omhoog, ingebouwd bidet voor anus, maar ook vagina, en ook voor "toverstaf" (volgens mijn vertaal-app [e-1f642]). En de wc-bril is warm. Ook een knopje voor tegengeluid, als je te luidruchtig moet poepen. De Fushimi-Inari Shrine tempel met de 1000 rode poorten is ook erg mooi om te bezoeken. Natuurlijk is er bij dit soort trekpleisters wel Statiefestatie drukte, maar dat is logisch. Maar nooit gedrang. En allemaal in de rij [e-1f642]. In Hiroshima is het atoombom museum indrukwekkend en de overeind gebleven "Dome" ook. Die bom eindigde WOII. Met als gevolg dat de Jappen ook uit Indonesië weggingen, en vele Indo's uiteindelijk naar Nederland kwamen, en daaruit werd o.a. Fabienne geboren. Aparte gewaarwording. We bezoeken ook het prachtige eilandje Miyajima met de beroemde shrine in het water, en de hertjes. Met de kabelbaan naar een uitzicht over de eilandjes in de baai. Heel mooi. We kiezen voor Fukuyama als stadje buiten de normale route. Van daaruit bezoeken we vissersdorpje Tomonoura en een mooi eilandje. We slapen op etage 8 als we 's nachts opeens een luid noodsignaal krijgen op de gsm's. Schrikken ons kapot. Direct daarna een AARDBEVINGGGGG.......6,3 op schaal van Richter.......we liggen versteend in bed.....weten niet wat we moeten doen.....minutenlang......en nog na-schokken. Pffff.......echt heftig. Gelukkig is er nergens schade. We gaan gewoon verder, naar Kobe. Mooie haven. Leuk Chinatown district. Maar het Chinese eten is lang niet zo lekker dan het Japanse. We eten het beroemde Kobe beef, A5.......voor lunch, en voor diner.......dure dag [e-1f642]. Maar erg lekker. We gaan met de kabelbaan naar een botanische tuin, en hiken naar beneden via een stuwmeer. Mooie wandeling op een heuvel achter de stad met mooi skyline-zicht. In voormalige hoofdstad Nara lopen 100-den hertjes die helaas gevoerd worden door toeristen. De Todaji tempel is erg mooi, het is het grootste houten huis ter wereld, met daarin een grote Buddha. In Osaka is het vooral 's avonds mooi met alle verlichtingen rondom Dotonburi district. We winkelen veel, kopen vele ingrediënten en keukendingetjes. De grappige beroemde giftige kogelvis hebben we maar niet gegeten. Wel bijvoorbeeld sashimi van zeekomkommer, uitzonderlijk, en erg lekker. De terugvlucht gaat niet onder Rusland door wegens de ongeregeldheden, maar over een heldere Mount Fuji, en via de Beringzee boven Alaska door over de Noordelijke IJszee, en een helder Groenland. Hele bijzondere terugvlucht, vanuit een geupgrade stoel, want bij KLM heb je wat weinig beenruimte in de standaardstoel. En 13 uur is dan wel erg lang. Al met al een bijzondere en mooie reis, niet goedkoop alles bijelkaar. Maar de ervaring telt.