Slovenië 2025
Door: Dennis
Blijf op de hoogte en volg Dennis
16 Juni 2025 | Slovenië, Vipava
#YOLO oftewaal #DLM1x
Ruim 2 weken avontuurlijke roadtrip SLOVENIË.......een voor mij/ons nieuw land erbij, en een bucketlistje eraf.
Via een dagje Salzburg, van Mozart, naar het meer van Bled gereden, met dat kerkje in het water, die foto van je laptop of tv achtergrond. Eilandje met kerkje met soort gondelbootje bezocht. Dag erna de mooie goed aangelegde Vintgar kloof gelopen in Traglav National Park. En rondom het meer gelopen. Ook meer van Bohinj kort bezocht. Bled vinden we mooier. Door naar middeleeuws Radovljica, 1 straatje. Mooi authentiek pension met lokale gerechten. WIjnproeverij en de druif refosk ontdekt. Ook het bijenmuseum bezocht, interessant. Nu weet ik waar "drone" vandaan komt. een drone (dar) steekt niet. Een drone dropt wel bommen helaas. Als boer zoekt vrouw naar Ljubljana gaat, kunnen we niet achterblijven natuurlijk. Mooi stadje met tig terrasjes langs de rivier in Old Town. De druipsteengrotten van Postonja, een echt natuurwereldwonder van 20km lang, met treintjes ga je als een soort achtbaan door deze wondere wereld heen. Zeer toeristisch, maar echt heel gaaf. Door naar de Vipava (wijn) Vallei op advies van Jos en Sjan van de Kunder. Het restaurant Zemono Dvorek is echt subliem, de lokatie, de Michelin gerechten en wijn paringen zijn van zeer hoog nivo. We krijgen bijzondere gerechten, met plankton, maar ook een ragout van BEER. Een bruine beer. Flabbergasted. Diverse wijnproeverijen gedaan bij de wijnboer zelf, in dorpje Slap. Er komen tegenwoordig al bussen met wijnproevers, uit Polen, en Maleisië/Singapore. Is booming daar. We rijden naar de parel van de Adriatische zee, Piran, dat vroeger bij Venetië hoorde. Een prachtig gelegen havenstadje met veel terrasjes. Heel mooi. In Triëst nemen we de trein naar Venetië. Ik was er al ruim 20 jaar geleden. Waanzinnig mooi, ik ken denk ik geen mooier Old Town. Destijds waren er Britten, Duitsers en NL-ers, nu Chinezen, Oostblokkers en USA-ers, 48uur geen NL gehoord. Veel vrouwen met doorschijnende broeken, dat staat lang niet iedereen ! [e-1f642] . Bij Florian het onbetaalbare beroemde gebak en espresso gehad natuurlijk. En met de veerboot het verrassend mooie mini Venetië genaamd Burano bezocht, met vele gekleurde huizen, en bredere rustigere straatjes. Heerlijk daar. Terug naar het koffiestadje van Italië, Triëste, met een mooi groot plein en antieke koffiehuizen. Niet verkeerd daar. Heerlijke pizza bij beroemde pizzeria Da Michele. Door naar wijnregio Brda Vallei. Een nog mooiere schilderachtige heuvelachtige wijnvallei. Schitterend. We verblijven in het ommuurde middeleeuwse Smartno. Geweldig. We doen een oliefolie tasting bij Tatjana, iemand uit het officiële Sloveense olijfolie keurkorps. Erg interessant, veel geleerd, vooral Fabienne ;) . Via het meer van Jasna komen we in bekende skiplaats Kranjska Gora. Die hebben net als Bled 12 maanden toeristen. We zijn weer in Traglav N.P. . Langs de indrukwekkende bergen Wilder Kaiser, Grossglockner en Zugspitze en diverse ellelange files, in 33 graden, helaas ook bergop, rijden we met een leuke stop in middeleeuws Innsbruck, en via Burger King in Roermond weer naar Heytse. Geweldige ervaring erbij weer. Nu nog ff vakantie. Waogstock en Preuf Heytse nog. En den weer aan um [e-1f642].