Calabrië Tropea
Door: Dennis
Blijf op de hoogte en volg Dennis
30 Oktober 2025 | Italië, Tropea
Tropea
Dennis Brouwers
U
Een weekje nazomeren op de Costa degli Dei, de 'kust van de goden'. In een van de armste regio's van Italië, Calabrië, hoge werkloosheid, braindrain (jongeren trekken weg), ndrangheta maffia. Klinkt niet heel aantrekkelijk, maar Tropea, il borgo dei borghi, oftwel tot mooiste dorpje van Italië gekozen, is echt bijzonder mooi. Bovenop een klif uitkijkend op de Tyrrheense zee en bij mooi weer uitzicht op de Aeolische eilanden, met de actieve Stomboli vulkaan als hoogtepunt. Ook Sicilië kun je zien met de Etna vulkaan als ja naar het zuiden rijdt.
We beginnen in Pizzo voor de beroemde tartufo. Tartufo di Pizzo is eenambachtelijk hazelnoot- en cacao-ijs met een heerlijk vloeibaar hart van pure chocolade. Héééél lekker. We doen een wijnproeverij met charcuteriehttps://www.cantinamasicei.it/in een boomgaard op een berg met uitzicht op zee en de Stromboli, met zo'n 50 Estlandse vrouwelijke pensionado's, die meer met de hapjes dan met de wijn bezig zijn. Prachtige locatie. We wijden 150km naar de onderkant van de voet van Italië, een van de meest karakteristieke en pittoreske dorpjes van deze regio, Pentedattilo. Hier is de tijd in de jaren zestig van de vorige eeuw stil blijven staan, toen de bewoners het dorpje noodgedwongen moesten verlaten vanwege naderend aardbevingsgevaar. Vreemd genoeg hebben de Chinezen en de vloggers dit en ook de rest van Calabrië nog niet weten te vinden. Gelukkig. We bezoeken het idyllische kleine vissersplaatsje Scilla, waar ze zwaardvis vangen. Toen ik jaren geleden voor het eerst nduja op de heerlijke pizza La Bomba bij Porto Maurizio kreeg, wilde ik wel weten wat dat was. Eindelijk zijn we naar Spilinga geweest, een zeer afgelezen boerengat, waar we een rondleidinkje hebben gehad bij San Donato nduja.Nduja is eenpittige, smeerbare Italiaanse worst uit de regio Calabrië, gemaakt van varkensvlees en zout, en vooral bekend om zijn kenmerkende smaak door de toevoeging van zongedroogde rode chilipepers.